Pályázat 2024






A FairBooks Kiadó és Írói Műhely pályázatot hirdet regények, illetve kisregények és novellák kiadására az alábbiak szerint.


I. REGÉNYEK

Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek szóló, befejezett zsánerirodalmi műveket várunk minimum 320,000 karaktertől (szóközzel együtt), melyeket nyomtatottan és elektronikusan (e-könyv) szeretnénk megjelentetni.
Csak kész kéziratot fogadunk, kivéve sorozat esetében. Ez esetben elegendő, ha az első rész be van fejezve, viszont a további részekről is kérünk egy tartalmi vázlatot.
  • A kiválasztott kéziratok közül a legjobbnak kis példányszámú (300 db) megjelenést ajánlunk fel hagyományos kiadói szerződéssel (a szerzőnek nincs semmiféle költsége, azokat a kiadó viseli, a szerző az eladott könyvpéldányok után jutalékot kap, a könyvmarketinget a kiadó végzi).
  • A többi kiválasztott kézirat szerzőinek, amennyiben igénybe szeretnék venni, az alábbi lehetőségek egyikét biztosítjuk:
    • magánkiadást (a költségeket a szerző viseli, az eladásból származó bevételt a kiadó jutalékának levonása után megkapja a szerző, a könyvmarketinget a kiadó végzi)
    • hibrid kiadást (a költségek egy részét a kiadó, másik részét a szerző viseli, ebben az esetben a kiadó jutaléka több, a könyvmarketinget továbbra is a kiadó végzi)


II. NOVELLÁK, KISREGÉNYEK

Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek szóló, befejezett zsánerirodalmi műveket várunk 20,000-160,000 karakter között (szóközzel együtt), melyeket elektronikusan (e-könyv) szeretnénk megjelentetni.
A kiválasztott kéziratok szerzőinek elektronikus kiadást (e-könyv) ajánlunk fel, melynél a szerzőnek kizárólag a szerkesztés és a korrektúra költségét kell megfizetnie, a többi költséget (grafika, borítótervezés, tördelés, e-könyv készítés, ISBN-adminisztráció) a kiadó állja. Az eladásból származó bevétel a kiadó jutalékának levonása után a szerzőt illeti. A könyvmarketinget ebben az esetben is a kiadó végzi.


III. PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

Tizennyolc éven felüli, magyar nyelven alkotó írók jelentkezését várjuk.
Egy szerző egy regényt vagy egy kisregényt/novellát küldhet be. Azonban amennyiben a szerző kéziratát kiválasztjuk és kiadjuk, a további műveit pályázaton kívül fogadjuk.
Olyan műveket várunk a pályázatra, amik még nem jelentek meg sem nyomtatott, sem elektronikus formában. Azonban interneten (blog, Wattpad) közétett történeteket fogadunk abban az esetben, ha nem a teljes kézirat olvasható online, hanem annak csak egy része.
A kiválasztott kéziratok mindegyike, kiadási típustól függetlenül, teljes körű javítást, szerkesztést kap. Csak ezután tudjuk őket megjelentetni.
Szerződést kötni akkor tudunk, ha a szerző vállalja az alábbiakat:
– együttműködés a kiadó munkatársaival a szerkesztési, előkészítési munkálatok során
– részt vesz a kiadó által szervezett rendezvényeken (író-olvasó találkozó, dedikálás)
– részt vállal a marketing feladatokból (aktív social media jelenlét)


IV. A PÁLYÁZAT MENETE

Kéziratok leadási időszaka: 2024. október-november
Előszűrés: 2024. december-2025. január
Az előszűrés nem nyilvános. Az előszűrésen átment és kiesett művek szerzőit egyaránt 2025. február hónap folyamán értesítjük ki e-mailben.
Az előszűrésen átment kéziratok elbírálása: 2025. február-március, ezt követően vesszük fel a kiválasztott kéziratok szerzőivel a kapcsolatot. A nem kiválasztott művekről küldünk egy rövid értékelést.
Ha a szerző elfogadta a kiadó ajánlatát, a következő lépés egy beszélgetés a kiadó vezetőivel, lehetőség szerint online formában. Ez fontos, hogy megtudjuk, együtt tudunk-e működni a szerkesztési, előkészítési, értékesítési munkálatok során.


V. PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA

2024. október 1. és november 30. között e-mailben várjuk a pályázatra benyújtott műveket kizárólag palyazat.fairbookskiado@gmail.com címre (a kiadó címére – fairbooks.kiado@gmail.com – érkező pályázatokkal, valamint a pályázattal kapcsolatos megkeresésekkel nem áll módunkban foglalkozni).
Az e-mailhez minden esetben csatolni kell:
  • a teljes kéziratot (kizárólag word formátumban várjuk, egyébként nem tudjuk figyelembe venni)
  • a szinopszist (maximum 2 oldal terjedelemben), sorozat esetén a további kötetek tartalmi vázlatát (kizárólag word formátumban várjuk, egyébként nem tudjuk figyelembe venni)
  • a kitöltött adatlapot

Az október 1-je előtt beérkezett kéziratokat nem áll módunkban elbírálni!

A pályázati kiírással kapcsolatos kérdéseket szintén a fenti e-mail-címen várjuk.



Megjegyzések